Multikopterit.net keskusteluforum

Ensimmäinen lento

Aloittaja trosendahl, huhtikuu 18, 2014, 11:42:21 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

trosendahl

Multirotor on saatu vihdoinkin hankittua tai vielä parempaa, itse rakennettua ja on aika ensimmäiseen koitokseen kokonaan uudenlaisen härvelin kanssa.

Ennen kaasun avaamista on muutamia asioita, jotka kannattaa tarkastaa ja pitää mielessä, vaikka miten houkuttelisi ihan vähän vaan jo kokeilla. Päivän voi pilata moni asia, mutta niihin voi onneksi varautua.

Sääolosuhteet

Tuuli on rajoittava tekijä mille tahansa lentävälle laitteelle. Vaikka multikopterit pärjäävät verrattain hyvin tuulessa, on ensimmäisestä lennosta turha tehdä hankalaa kovatuulisena päivänä. Näin ollen onkin syytä valita mahdollisimman tyyni päivä, mieluiten ilta, ensimmäiselle lennolle. Tuuli yleensä tyyntyy illaksi. Tuulen ennustamiseen ja havainnointiin on olemassa useita tapoja, joita on käsitelty enemmän viestiketjussa "sää", mutta ns. perstuntuma on varsin riittävä, tuulipussi tai -mittari eivät näiden laitteiden kanssa ole niin tarpeellisia. Pyri lennättämään niin, ettet itse ole tuulen alapuolella, ts. tuuli ei pääse puhaltamaan kopteria sinua kohti.

Huomioitavaa on myös se, että vaikka pinnassa tuuli on rauhallinen, voi ylempänä se olla huomattavasti kovempi. Havainnoi ylätuuli ohi kulkevista pilvistä, savuista tai vastaavista, sillä mikäli kopteri vahingossa karkaa korkeammalle, voi tuuli viedä sen mennessään kun ohjaustuntuma on vielä vähän hakusessa. Tämä kävi kerran minullekin.

Sähkölaitteet eivät tunnetusti pidä vedestä, joten malta mielesi olla menemättä tihkusateeseen. Usean multikopterin elektroniikat eivät ole järin hyvin suojattuja edes roiskevedeltä, jolloin yksikin pisara voi aiheuttaa laitteen piirikorteille oikosulkuja ja koko masiinan hermostumisen.

Asettaudu niin, että aurinko on selkäsi takana ja pyri pitämään kopteri jatkuvasti niin, ettei aurinko häikäise sinua. Multikopterit ovat usein muodoltaan varsin symmetrisiä. Mikäli niiden liikkumista ei seuraa tarkkaavaisesti, voi herkästi alkuvaiheessa menettää käsityksen siitä, miten päin laite on. Tästä seuraa korjaukset vääriin ohjaussuuntiin, joka yleensä aiheuttaa enemmän tai vähemmän sanomista.

Lentopaikan valinta ensimmäiselle lennolle

Vaikka multikopterit pystyvät toimimaan hyvinkin ahtaissa paikoissa, on ensimmäiselle lennolle syytä valita mahdollisimman tilava paikka. On todennäköistä, että ainakin jossain vaiheessa ohjaussuunnat voivat mennä hieman sekaisin kopterin symmetrisestä ulkomuodosta johtuen, jolloin lisätila tulee tarpeeseen. Mitä suurempi kopteri, sen enemmän tilaa kannattaa varata. Paras lentopaikka olisi pehmeällä, lyhyellä ruoholla varustettu tilava kenttä. Asvaltoitu alue tai sorapintainen alue on suositeltava jättää toiseen kertaan, ymmärrettävästä syystä. Mitä vähemmän ensimmäisellä lennolla on seuraajia, sen parempi. Vaikka uuden laitteen esittely olisikin hienoa, sen pannuttaminen pilkkeeksi on suorituspaineen alla aina noloa. Vauhdikkaasti pyörivät, usein kuituvahvisteiset potkurit, voivat aiheuttaa syviä ja verrattain kivuliaita haavoja osuessaan.

Kun taidot karttuvat, voi lentopaikka olla pienempikin, jopa oma takapiha, mutta ennen sitä lentotaitojen tulee olla hyvin hallussa.

Lentotila ja GPS-avusteisuus

Moni multikopteri, valmiit laitteet erityisesti, tarjoavat käyttäjälleen useita erilaisia lentotiloja. Kopterin käyttäytyminen määräytyy valitun tilan mukaan. Ensilennolle suositeltava lentotila on sellainen, jossa kopteri vakauttaa itse itsensä vaakalentoon, kun ohjaimista päästää irti. Ilman tätä kopteri pitää sille kerran määrätyn asennon, eikä oikaise itseään automaattisesti. Tämä automaattisesti oikaiseva lentotila kulkee eri koptereissa eri nimillä, kuten esimerkiksi "Level mode", "Horizon mode" tai "Stabilize". Oikea nimi selviää kopterin tai sitä ohjaavan kortin ohjeistuksesta.

Opetteluvaiheessa koen suositeltavana välttää GPS-avusteisia lentotiloja. Vaikka kopterit ovat GPS-avusteisessa tilassa helpompia lentää, ne hidastavat itse peruslentämisen oppimista. GPS-avusteiset lentotilat eivät myöskään ole täysin toimintavarmoja johtuen paitsi laitteiden toteutuksesta myös GPS-järjestelmästä itsestään ja yllättävä tilanne on se, mitä opetteluvaiheessa vähiten voi kaivata. Vaikka käsissä olisikin kopteri, joka on varustettu automaattisella kotiinpaluutoiminnolla ja muulla automaatiolla, se ei vähennä peruslentämisen merkitystä. Automatiikka voi pettää, ja tällöin harrastajan omat taidot on ainoa asia, joka pelastaa kalliin laitteen.

GPS-toimintoja tulee niiden epävarmuudesta johtuen käyttää muutenkin harkiten. Niiden rajoitteet ja oikea käyttö tulee olla tiedossa. Moni kopteri vaatii, että ennen lentoa siihen määritellään kotipaikka, johon laite palaa mikäli radioyhteys menetetään. Mikäli kotipaikka on asetettu väärin, tai jätetty asettamatta, voi kopteri kotipaikan sijaan lähteä maailmankiertueelle. Laitteiden ohjekirjat kannattaa lukea tarkoin rajoituksineen, ennen näiden toimintojen käyttämistä.

Lentoa edeltävät tarkastukset

Multikopterit ovat mekaanisesti erittäin yksinkertaisia laitteita. Kolmiroottorista tricopteria lukuunottamatta ainoat liikkuvat osat ovat moottorit ja niihin liitetyt, suoravetoiset potkurit. Kaikkien osien kiinnityksestä tulee varmistua ennen lentoa. Laite tulee olla myös oikein kalibroitu, oikeassa lentotilassa. Seuraava tarkastuslista kannattaa käydä vähintään läpi:


Mekaaninen rakenne


  • Kaikki ruuvit ja mutterit ovat kiinni, varmistettu vähintään ruuvilukitteella ja normaalien muttereiden sijaan rakentamisessa on käytetty nylock-muttereita
  • Johdot ovat juotettu huolellisesti kiinni, niputettu siististi, eivätkä pääse kosketuksiin pyörivien osien kanssa
  • Johdot eivät altistu vedolle
  • Akku, laitteen painavin osa, on tukevasti kiinnitetty ja varmistettu esimerkiksi asianmukaisella tarranauhalla
  • Potkurit pyörivät oikeinpäin ja ovat kiinnitetty ja kiristetty
  • Jokin laitteen osa, moottorivarsi tai vastaava, on merkitty eri värillä tai muodolla, joka osoittaa laitteen menosuunnan

Ohjelmisto


  • Ennen lentopaikalle siirtymistä tarkastettu ilman potkureita, että kopterin moottorit reagoivat oikein ohjausliikkeisiin. Neliroottorisen kopterin tapauksessa kun kopteria heilauttaa oikealle, oikean puolen vajoavat moottorit kiihdyttävät. Kun kopterin nokkaa heilauttaa alaspäin, vajoavat moottorit kiihdyttävät. Kun ohjaussauvaa poikkeuttaa oikealle, vastaavasti vasemman puolen moottorit kiihdyttävät koska kopteri pyrkii nostamaan vasenta reunaansa. Kun ohjaussauvaa poikkeuttaa eteenpäin, takimmaiset moottorit kiihdyttävät.
  • Kopterin anturit on kalibroitu ohjeen mukaan
  • GPS-toimintoa tukevan laitteen kotipaikka on asetettu ohjeen mukaan
  • Radiolähettimen eksponentiaalitoiminto (expo) on asetettu oikein. Multikoptereiden kanssa esimerkiksi 40% tuottaa kopterin, joka reagoi rauhallisesti ohjaussauvan pieniin poikkeutuksiin, mutta joka tarjoaa kuitenkin täydellä ohjainpoikkeutuksella täydet ohjausliikkeet
  • Failsafe-toiminto on asetettu oikein. Failsafe määrittelee sen, mitä kopteri tekee radioyhteyden katketessa esimerkiksi radiolähettimen vikaantumisen tai akun loppumisen vuoksi. Mikäli tätä toimintoa ei radiolähettimen tai kopterin ohjeistuksen mukaan aseta oikein, vikatilanteessa kopteri karkaa.
  • Laitteen säätöarvot, esimerkiksi PID-säätöparametrit, ovat suuruusluokaltaan oikeat (lue lisää viestiketjusta "Kopterin säätäminen")

Ensimmäistä kertaa ilmaan

Kun listan tarkastukset on tehty tyydyttävästi, on vihdoin ensimmäisen lennon aika. Kytke virta ensin radioon ja sitten vasta kopteriin. Muuten kopteri voi mennä heti käynnistyttyään failsafe-toiminnon mukaiseen tilaan. Kopterista riippuen se voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että kopteri lähtee lentoon itsestään heti kun virta kytketään, joka voi johtaa erityisesti suurempien laitteiden kanssa vakaviin vammoihin.

Aseta kopteri menosuunta poispäin itsestäsi. Viritä kopteri (arm) kopterin ohjeen mukaan. Paina myös mieleesi miten viritys puretaan (disarm). Useimmissa koptereissa moottorit pyörivät turvallisuussyistä vain, kun kopteri on viritetty (armed). Anna reilu tuhautus kaasua lentoonlähdössä. Liian rauhallinen tehon annostelu johtaa kopterin keikkumiseen maassa ja lopulta sen kaatumiseen. Mikäli tarkastuslistan kohdat tuli käytyä läpi, se laite lentää kyllä. Etsi tehovivusta kohta, joka pitää kopterin vaakalennossa ja kokeile ohjaussuuntia. Mikäli tuntuu siltä, että laite ei lennä, vedä tehovipu kiinni. Jos tuntuu siltä, että laite on hallitsemattomassa lentotilassa, varmistu nopeasti siitä että ympärillä on tilaa, ja anna lisää tehoa. Taivaalla on aikaa ja tilaa korjata. Kopteri oikaisee itsensä, mutta se tarvitsee siihen tilaa ja tehoa. Älä kuitenkaan päästä laitetta liian ylös. Huomioi lentoaika ja akun kesto.

Kun ensimmäinen lento on onnistuneesti takana, voit alkaa suunnitella seuraavan lennon ohjelmaa. Kaartoja, peräsimen yhteiskäyttöä ja ehkäpä muutaman lennon jälkeen jo lentämistä keula itseä kohti. Tällöin ohjaussuunnat ovat käänteiset, mutta siihenkin tottuu verrattain nopeasti. Rauhallinen ja määrätietoinen toiminta palkitsee, siinä missä ylimääräinen sähläys opettaa enemmänkin kopterin korjaamista.

On suositeltavaa, joskaan ei pakollista, että ensimmäisellä lennolla mukanasi on avustaja, jolla on aikaisempaa kokemusta laitteista. Koska multikopterit alkavat olla jo verrattain yleisiä, harrastajia löytyy eri puolilta Suomea ja he ovat pääosin erittäin halukkaita auttamaan, jos ei muuta niin kahvikuppia tai oluttuoppia vastaan... Kontaktin paikallisiin harrastajiin saat esimerkiksi tämän forumin kautta.


MikeK

Tässä hyvä leffa miten kannattaa aloittaa näillä multeilla treenaaminen. Vähän aikaa kun käyttää kunnolla harjoitteluun, on lentäminen paljon varmempaa, luotettavampaa sekä korjauskustannuksia tulee huomattavasti vähemmän. Yleisesti siis lentämisestä nauttii enemmän ;)


http://youtu.be/6btEFJJD4_o
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

rotomoto

kuulostaa tutulta. Moni meistä on käynyt tolla kurssilla.
Kukaan ei kait läpäissy  ;D

Multa ,lumi, vesi ja kallio. Kaikille on laskeuduttu vähemmän hallitusti.