Multikopterit.net keskusteluforum

Osien tulostaminen

Aloittaja TR, elokuu 25, 2016, 12:59:17 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 6 Vieraat katselee tätä aihetta.

TR

Lainaus käyttäjältä: Samppa - syyskuu 06, 2016, 09:20:04 IP
Pari tulostustarvetta itselläkin ja tulipa hieman kateltua tulostimiakin. Eihän nuo enää mitään aivan mahdottoman pahan hintaisia ole. Esim. tuo yllä mainittu Wanhao n. 400€ hintaluokassa ulkomailla ja vaikuttaa kohtuu laajalta tuossa tulostusalue. Mistä päin porukka on näitä laitteita hankkinut? Ja onko mitään sivustoa/paikkaa josta saisi kaivettua perustietoja ja hieman muodostettua käsitystä että mitä vehkeessä kannattaisi olla. Tietoa eri materiaalien eroista yms.

Itellä mahdollisuus Autodeskin Inventorilla mallintaa osasia. Varmaan sillä saisi tallennettua jokaisen tulostimen kelpuuttamaan muotoon. Mikä on yleisin tiedostomuoto jota käytetään mallien tuonnissa tulostimelle?

Hommasin itselle tuon Minifactoryn 3d 1 -suuttimisen tulostimen ja sellainen havainto ainakin on, että ero halvempien tulostimien kanssa tulee rakenteesta ja tulostussoftaräätälöinnistä. Tuo MiniFactory käyttää Repetierhostia missä on Slic3r ja Cura (ja joku kolmas en just muista mikä) G-code generaattorit. Tuohon on vain valmistaja räätälöinyt valmiiksi eri konetyypeille ja osalle filamenteista valmiit asetusfilet. Ja kyllä eroa on tulostimien välillä noissa käytetyissä osissa ja materiaaleissa, on melkoisen jykevä tuo MF. Osassa koneita on käytetty remmiä liikutteluun ja se toimii tietty missä muutkin, mutta ajan mittaan saattaa venyä ja tarkkuus kärsii.

Tähän mennessä olen kokeillut PLA:ta, ABS:ää, Nylon 645 ja TPU:ta eli tässä tapauksessa Ninjaflexiä. Kaikki tulostuu kyllä ok, kunhan asetukset on oikein. Tuohon ei ole yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua vaan on etsittävä asetukset millä toimii. Valmistaja nikotteli TPU:n (Ninjaflex) tulostuksen kanssa, että on haastava materiaali ja sitä se kyllä on. Tukimateriaalia tarvii vähän monimutkaisemmissa rakenteissa väkisinkin. Ninjaflexillä pitää olla hidas tulostusnopeus ja ainakaan tuolla pienellä suuttimella (0,4) ei ihan priimajälkeä saa, mutta toimivaa kyllä. Lähinnä tehnyt pari tiivistettä tuosta Ninjaflexistä. Ninjaflexiä ei myöskään kannata vetää käänteissä/nostoissa takaisin vaan antaa olla paine suuttimessa. Muuten jässähtää helposti ja taas tulostuksen alkaessa jättää aukkoja.

ABS ja Nylon vääntelee suht. helposti ja tuon MF:n avoin rakenne ei ainakaan auta asiaa. Mikäli tulostaa isoa palaa ja pitää olla mittatarkka, niin tarvii jonkinlainen koppi tuolle kötöstää ja sinne lämmitys ettei jäähdy liian äkkiä. Pienemmät menee kyllä tuollainkin.

Nyloni taas vetää kosteutta kitusiinsa, joten ainakin pidemmän säilytyksen jälkeen pitänee uunittaa kosteus pois kelasta ettei ala räkimään. Vielä ei ole ehtinyt tuota ilmiötä tulla, kun ei ole pitkään ollut ulkona vakuumipaketistaan.

PLA:ta tykkään ruuttailla, helppo tulostaa, kestää lähes saman kuin muutkin ja torppauksen jälkeen maatuu pois.. :)

Tiedostomuotona .STL lienee yleisin ja sen ainakin tuo Repetierhosti nielee nätisti. Sitä pystyy myös Tinkercad ja Sketchup tuottamaan. Tosin Sketchuppi vaatii pluginin exporttia varten, mutta se on vain asentamisen vaiva. Noilla pärjää aika pitkälle piirtämisen saralla..

Tuossa on kuvassa pojan autosta ratas, oikealla orkkis. Sketchupilla oli suht. kätevä tempaista uusi kuva ja tukimateriaalin kanssa printtaten tuli ihan hyvä lopputulos. Kerrospaksuus on tuossa 0.2 mikä on ihan riittävän tarkka.

HeiQQ

Lainaus käyttäjältä: Samppa - syyskuu 06, 2016, 09:41:53 IP
3ds Max olisi myös itsellä käytettävissä, mutta en ole sillä koskaan tehnyt mitään. Eikö perusosien teko olisi simppelimpää inventorilla vai mitä etua on 3ds maxissa? Eikös se ole enemmän renderöintiin, animointiin tms.

Kestääkö kysyä mistä jyrip hommasitte tulostimen?
Itse ainakin tuumasin inventorilla osat tehdä tulosteltavaksi juuri tuolla kerhon wanhaolla, kun on koulun kautta tutuin softa. Peruspalikat arvatenkin nopeammin sillä taittuu. Saa nähdä, oli vähän projektina tulostella mahd. fiksu ja kevyt whoop frame, katotaan jääkö haaveeksi
Tuu jo alas sieltä puusta...
Team MR2 FPV Ninjas
Tiny Whoop!!

Samppa

#17
Tempasin nopsaan inventorilla esimerkiksi tuollaisen liitteen rattaan. Jos tällaisen tulostaa, niin miten käytännössä yksi suuttiminen kone tämän tekee? Reunalla on paksumpi kehä, sitten keskellä ohut keskiosa ja sitten sisäkehä. Haen sitä että tarviiko esim. tukimateriaalia ja miten sellainen käytännössä toimii yksisuuttimisen kanssa? Tuo sisä- ja ulkokehien välissä oleva täyte pitäisi alkaa tulostamaan ns. tyhjän päälle, joten varmaan jonkinlainen tuki pitää olla näin oman pähkäilyn pohjalta. Jos käytetään täyteainetta, niin vaihdellaanko koneen pyynnöstä välissä materiaalirullaa? Pitääkö tukimateriaalin käyttöpaikatkin jotenkin määrittää tulostusmalliin vai osaako kone itse päätellä mihin väleihin moista tarvitaan?

Osaako Wanhao tulostaa tällaisen suorilta kun vain exporttaan Inventorissa STL:ksi -> isken muistikortille -> Kortti sisään koneeseen -> koneen omalta kosketusnäytöltä valitaan tiedosto -> print. Eli vaaditaanko välttämättä tietokoneliityntää ja siihen jotain softaa pyörimään?

ps. liitteen osa ei liity multeihin ;)

TR

Ainakin tuo oma tekee pyynnöstä tukimateriaalin vaikka samasta PLA:sta kuin tuo itse pääainekin. Tukirakenne vain on sellainen harsomainen verkko, joka lähtee suht. pienellä vaivalla irti osasta. Hienointahan olisi, jos saisi kaksisuuttimisella ruutata vaikka veteen liukenevan täyteaineen sekaan, tulisi todella siistiä jälkeä.

Samppa

#19
Piti vielä hieman mittoa ja korjailla aiemmin liitteenä olevaa ratasta. Kuka tulostaisi tällaisia mulle korvausta vastaan 8kpl. Tarjouksia yv:llä tulemaan. Mulla on valmis stl- tiedosto jonka laitan tulemaan jos päästään kaupoille 8) Omakin tulostin vielä vakavassa harkinnassa, samoin yksi kimppakuvio. Mutta jos kohtuullisesti saisi nämä jossain teetettyä niin akuutein tarve olisi ohi sillä.

Materiaalin pitäisi kestää noin 65-80 asteista vettä ja mietoja kemikaaleja. Eli PLA ei käy. ;D Jokin kova muovilaatu.

JUHHisi

Kyllähän me (Ninjat) tommoset renkaat voidaan pyöräyttää mutta ajankohta vielä vähän avoin kun puuttuu koko tulostin!   :D :D
Ja toisena kysymysmerkkinä on koneen mukana saapuva 1kg filamentin materiaali, sitä kun ei missään vaiheessa tilausta tehdessä ilmoitettu että mitä se on.
Luulempa että PLAta sieltä tulee kylkiäisinä.  :o

Peukut ja varpaat pystyssä toivotaan että tällä viikolla saatais vehje pajalle.

Samppa

Tulipa plarattua tuota tulostintarjontaa lävitse lisää. Hobbykingissäkin näyttää olevan noita kaupan. Pisti siellä silmääni tällainen tuplapäillä varustettu malli. Lisäksi tässä kotelointi ympärillä ja mm. langat tuolla kaapin sisällä. Voisi olla ihan pätevä kampes, tosin hieman hintavampi jo. Onko kukaan perehtynyt tarkemmin, olisiko tämä hyvä ostot?:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__103096__FlashForge_Dreamer_Desktop_3D_Printer_EU_Plug_EU_Warehouse_.html

Suomalaisuus olisi Minifactoryn valttina, mutta olisiko tässä Minifactoryn mallissa teknisesti jotain selkeästi parempaa kuin yllä mainitussa? Hintaa kuitenkin tulee jo jonkin verran enemmän ja tämä on vielä avoimella rakenteellakin.
http://www.minifactory.fi/verkkokauppa/minifactory-3-dual-extruder/

HeiQQ

Ei tarvitse tuollainen mitään tukirakenteita ainakaan kuvasta päätellen kun tulostaa vaan niin että kääntää 90 astetta eli vaakaan. Kemikaalien kestävää, hmm.. Vaatinee vähän spessumman materiaalin mut eiköhän se onnistu. Ja ei, tulostin ei ymmärrä suoraan stl tiedostoa vaan sun on pakko muuntaa se esim Curalla niin kutsutuksi g-koodiksi, jonka sää sitten laitat muistikortille ja sen perusteella tulostin tekee. Ikään kuin työstöradat cnc sorvissa jos tiedät mitä tarkoitan :)

Kun tulostus käytetään Curan kaltaisessa niin kutsutussa slicer ohjelmassa on etuna se, että sen ominaisuuksia voidaan hyvinkin tarkasti ja monipuolisesti muuttaa riippuen käyttötarkoituksesta, materiaalista, 3d tulostimesta jne jne.

Jos suomalaisuus on " the juttu" niin kannattaa vilkaista prentan halvin malli myös http://www.prenta.fi/shop/3d-tulostimet/278-prenta-b125-3d-tulostin.html etuna näissä kalliissa vehkeissä on laadukkaammat materiaalit, parempi yhteensopivuus ohjelmien kanssa ja muutoinkin upgradetut käyttöliittymät.

Eräs erittäin hyvä vaihtoehto on myös tämä : http://www.3d-tulostus.fi/epages/3dtulostus.mobile/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20131018-11092-264846-1/Products/ult-ultimaker-original%2B

Toivottavasti oli edes jtn apua tästä kommentista
Tuu jo alas sieltä puusta...
Team MR2 FPV Ninjas
Tiny Whoop!!

TR

Nylon 645 on aika kovaa ja sitkeää, kestää myös kemikaaleja. Siitä melkein tuon rattaan tekisin.

Ja mitä noihin tulostimiin tulee, niin eiköhän kaikki asiansa aja. Itse pidin plussana, että varaosia olisi saatavilla mikäli joku paikka pettää. MF:ssä on liukujen puslat ihan standarditavaraa ja trapetsitangon laakerit normi 628 laakereita, mitä saa lähes jokasesta varaosaliikkeestä. Ja ongelmatilanteessa saa rimpauttaa ihan pohojammaata puhuvalle kaverille, joka kyllä auliisti neuvoo. :)

HeiQQ

Vaikutti kiinnostavalta materiaalilta tuo nylon, täytynee ehkä kokeilla jahka hieman kokemusta ensin saanut.

Prentan toimipiste tosiaan sijaitsee Kangasalla ja puhuvat suomea myös :D koululla ainakin oli prentan tulostimia ja tuntuivat toimivan aivan hyvin. Mutta tosiaan, myöskin tuo ultimaker ja varsinkin uudempi ultimaker 2 on todella laadukkaita ja hyviä, monien suosimia tulostimia.
Tuu jo alas sieltä puusta...
Team MR2 FPV Ninjas
Tiny Whoop!!

Aimo Kulaus

Tällainen osui joskus silmiini. Rakennussarjan saa Suomesta Mäntsälästä hintaan 280 euroa, (tosin juuri nyt ei ole varastossa). Minulla ei ole kokemusta tästä laitteesta, mutta ehkä jollain ryhmäläisellä on?
http://www.e-ville.com/fi/3045300-3d-tulostimet/17637-3d-tulostin-prusa-i3-pohjainen-rakennussarja.html

Petsku

Lainaus käyttäjältä: Aimo Kulaus - syyskuu 09, 2016, 01:23:34 IP
Tällainen osui joskus silmiini. Rakennussarjan saa Suomesta Mäntsälästä hintaan 280 euroa, (tosin juuri nyt ei ole varastossa). Minulla ei ole kokemusta tästä laitteesta, mutta ehkä jollain ryhmäläisellä on?
http://www.e-ville.com/fi/3045300-3d-tulostimet/17637-3d-tulostin-prusa-i3-pohjainen-rakennussarja.html
Tuohon hintaan saa huomattavasti vakaamman runko ratkaisun. Itse jättäisin kauppaan suosiolla.

Jos haluaa säätää ja nyhtää hiuksia päästä kun vehje tekee huonoa jälkeä niin sitten on oikea valinta [emoji4]

Welho

Lainaus käyttäjältä: Petsku - syyskuu 09, 2016, 01:41:04 IP
Lainaus käyttäjältä: Aimo Kulaus - syyskuu 09, 2016, 01:23:34 IP
Tällainen osui joskus silmiini. Rakennussarjan saa Suomesta Mäntsälästä hintaan 280 euroa, (tosin juuri nyt ei ole varastossa). Minulla ei ole kokemusta tästä laitteesta, mutta ehkä jollain ryhmäläisellä on?
http://www.e-ville.com/fi/3045300-3d-tulostimet/17637-3d-tulostin-prusa-i3-pohjainen-rakennussarja.html
Tuohon hintaan saa huomattavasti vakaamman runko ratkaisun. Itse jättäisin kauppaan suosiolla.

Jos haluaa säätää ja nyhtää hiuksia päästä kun vehje tekee huonoa jälkeä niin sitten on oikea valinta [emoji4]
No onko sulla heittää esimerkkiä saman hintaluokan laitteesta joka on parempi?

proffa84

Ite saattaisin ottaa tuon -> http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__90847__Malyan_M150_i3_3D_Printer_EU_Plug_EU_Warehouse_.html

Toki siinäkin on modattavaa, mut on kai se vakaampi ku eevillen ja on saatavilla.

Aimo Kulaus

Kopterit.netissä oli myös yksi vaihtoehto:
http://www.kopterit.net/index.php?topic=18424.325
eli tämä
http://www.ebay.com/itm/Geeetech-Acrylic-Reprap-Prusa-I3-All-Metal-Parts-Pro-B-3D-Printer-free-shipping-/201551724600?hash=item2eed6b4038:g:thUAAOSwJQdW-417

Edelleen ei ole kokemusta noista. Minulla on nykyään suomalainen Prenta ja aiemmin oli Makerbot Thing-O-Matic.