Multikopterit.net keskusteluforum

Teksumo ja muut helpot siivet

Aloittaja varis, elokuu 14, 2014, 05:56:35 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

varis

Mitä lentäviä siipiä olette suosineet? Ja mitä vermeitä niihin kannattaa laittaa?

trosendahl

#1
Tämä menee vähän meikäläisen osaamisalueen ohi, minulla ei noista kokemusta ole, mutta muutama vaihtoehto, jonka tiedän, tulee mieleen:

Skywalker X8

http://flitetest.com/articles/skywalker-x-8
X8 on suuri, ilmeisesti verrattain suosittu, parin metrin kärkivälillä varustettu siipi, jonka kyytiin on laitettu FPV-laitteistoja, autopilotteja, kameroita ja ties mitä. Vaatinee paljon tehoa, järeät akut sekä ilmeisesti myös laukaisulaitteen. Laukaisulaitetta moni suosittelee laitteen suurikokoisen ja tehokkaan työntöpotkurin vuoksi, joka hivuttelee sormia.. ;-) Kuvan laite on päällystetty ilmeisesti hiilikuitujäljitelmäkalvoilla, itse siipi on valkoista foamia. Saatavuudesta en tällä hetkellä osaa sanoa..


Rangevideo RVJET
http://www.rangevideo.com/en/rvjet/1-rvjet.html
Valmis FPV-siipi. Ilmeisesti varsin suosittu ja viimeistelty sellainen.

Hobbyking GoDiscover
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__38074__HobbyKing_Go_Discover_FPV_Plane_EPO_1600mm_KIT_.html
Rangevideon siipeä kovasti muistuttava laite, joka joidenkin nettikommenttien (RCGroups) mukaan ei ole yhtä viimeistelty tuote mitä Rangevideon RVJET

Zagi
http://www.zagi.com/
Aikaa ennen multikoptereita ja FPV:tä. Zagi on vanha taistelulennokiksi tarkoitettu foamisiipi, varsin pitkään, ainakin kymmenkunta vuotta, markkinoilla ollut ja ilmeisesti myös hyväksi havaittu.

DIY
Jos pitkät toimitusajat Kiinan nettikaupoista tympii, kannattaa vilkaista tämä video:
https://www.youtube.com/watch?v=GWF1XwrgjD4

Lentävän siiven valmistaminen itse ei ole hirveän paha rasti sekään. Tarvitset pokasahan näköisen häkkyrän, jossa on kireälle viritetty pianolanka (kts. video), johon johdetaan sähköä joko akusta, tai akkulaturista. Kuumaa lankaa liikutetaan foamipalikan päihin kiinnitettyjä siipiprofiili-sapluunoita seuraten. Langan tulee edetä sapluunoissa samalla nopeudella kokoon suhteutettuna, jottei siivestä tule kiero; olkoonkin, että lentävän siiven stabiliteetin kannalta siiven kierto on tarpeen. Tai wingletit/sivuvakaajat.

Foamia saa paikallisesta rautakaupasta, esimerkiksi tuotenimellä Finnfoam, joka on lämpöeristykseen käytettyä vaaleansinistä polystyreenilevyä. Foamin sisään hiilikuituinen latta, putki tai tanko siipisaloksi ja jäykisteeksi ja päällystys sopivalla teipillä. Samalla kun leikkelee useammat siivet, yksittäisen kappaleen materiaalikustannukseksi ei paria euroa enempää tule.. ;-)

taski

#2
Perinteisesti zageja on tehty myös coroplastista tai depronista pakkausteipin kanssa "viikkaamalla". Ja ne wingletit ei ole välttämättömät, nuolikulma vakauttaa kyllä riittävästi - tosin niiden kanssa lentää "puhtaammin".

edit: typo

zapster

Mulla on HK Bonsai jonka lennättely on todella hauskaa, tuolla tuli myös aloitettua siipeily. Kone on osoittautunut erittäin kestäväksi (~30 torppia) ja korjaantuu helposti kuumaliimalla, teipillä yms.
Meinasin myös rakennella Zephyrin itse mutta homma kaatui siihen ettei Suomesta saa sopivaa 5mm foamilevyä tarpeeksi isona palana. Foam-X oli ainoa sopiva minkä löysin ja sillä on hintaa 86€ /levy. Deproni on kuulemma turhan haurasta.

http://www.youtube.com/watch?v=dpzGJ7387qA

taski

Depron on kieltämättä aika herkkää tavaraa, sellaisenaan sitä pitää käsitellä kuin kipeää p***ua (ainakin EPP:hen verrattuna). Mutta sen voi päällystää pakkausteipillä, se auttaa aika paljon pikkunirhaumia vastaan.

Tietty jos kaikki laskeutumiset on tyyliä "täysillä kaseikkoon", niin voi olla hakusessaan riittävän kestävä mutta kevyt materiaali ;)

EM

Teksumo löytyy täältä ja harrastekaverilta toinen samanmoinen. Mukava ja helppo lentää, nopea korjata ja kestää yllättävän hyvin! HK:n palikoilla ollaan niputettu, lentelee 2200mah 3s akulla yli 20min lentoja. FPV-laitteina oon käyttäny 5,8ghz lähetintä ja fatsharkin kakkuloita.

Sumo on siirtyny ittelä syrjään ja tilalle tulee joku toinen kiinteäsiipinen, kamera kabiiniin ym. :)

MikeK

Mun teksumo ei ole vieläkään kunnolla lentänyt. Pitäis laittaa kondikseen.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

trosendahl

#7
Lainaus käyttäjältä: taski - elokuu 15, 2014, 07:23:05 AP
Perinteisesti zageja on tehty myös coroplastista tai depronista pakkausteipin kanssa "viikkaamalla". Ja ne wingletit ei ole välttämättömät, nuolikulma vakauttaa kyllä riittävästi - tosin niiden kanssa lentää "puhtaammin".

edit: typo

Totta juu, se nuolikulma tuo suuntavakavuutta, siiven kierrolla saa hallittua sakkausta niin että pienemmälle kohtauskulmalle säädetty siiven kärki sakkaa viimeisenä. Kukaan ei pidä kärkisakkaajista.. Ja oikeaoppinen lentävä siipi minusta ei tarvitse vakaajia siiven kärkiin, korkeintaan pienet wingletit kärkipyörteen vaikutusta vähentämään.. sillä koko idea lentävässä siivessä on aerodynaaminen suorituskyky minimaalisen indusoidun vastuksen kautta (ei pyrstöä.. ;)

trosendahl

#8
Tuli mieleen vielä yksi vaihtoehto helpoksi lentäväksi siiveksi: Rogallo
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rogallo_wing

Rogallo menee RC/UAV/FPV-puolella kategoriaan "think outside the box", todella vähän käytetty konsepti niissä, mutta jos rauhallista ja vakaata siipeä haluaa, se voisi olla harkitsemisen arvoinen. Rogallosiivet kehitettiin 50-luvulla NASA:n härpäkkeiden palauttamiseen takaisin maan pinnalle, mutta ideaa käytettiin lopulla urheiluvälineenä, jota riippuliitimeksikin kutsutaan. Vaikka rogallo rakentuu hyvin yksinkertaisesta rungosta ja sen päälle viritetystä kankaasta, se, ja etenkin sen myöhemmät liitimissä käytetyt "variantit" noudattavat samoja aeromystisiä periaatteita, mitä Hortenin lentävät siivet tai esimerkiksi B2 Stealth Bomber - siipiprofiili on samankaltainen. Mikäli rakenteen toteuttaa säädettävänä,  siiven nuolikulmaa, kiertoa ja kireyttä säätelemällä saa valittua mieleisen kompromissin suorituskyvyn ja helppouden välillä.

Jos Rogallo kiinnostaa, kannattanee tutustua siihen, miten riippuliitimet on rakennettu ja yrittää kopioida sama rakenne pienemmässä koossa. Voin tarvittaessa auttaa tässä piirustusten ja kuvien muodossa jos kiinnostaa enemmänkin. Hiilikuituputkea, hiili- tai lasikuituisia "poskilevyjä" putkien kiinnitykseen ja esim. dacronia (purjekangas), ripstop nylonia tai laskuvarjokangasta päälle. Yksinkertaisimpia rakenteeltaan ovat yksikankaiset (siiven alapinta puuttuu, kuten alkuperäisessä Rogallossa) koulutuksessa käytetyt liitimet kuten Aeros Target / Fox, Wills Wing Falcon tai Moyes Sonic. Täysikokoiset värkit ovat painopisteohjattuja, ja jos kokeilunhalua riittää, miksi siitä pienemmästäkin ei voisi vastaavaa tehdä. Ripustaa siiven alle riippuliidintrikeä (google: microlight / nanolight) vastaavan "podin" johon laittaa sähkökamat ja servot liikuttelemaan alaosan painopistettä ripustuksen nivelpisteeseen nähden. Tai podiin pienet ohjainpinnat.

Tuo rogallo-konsepti skaalautuu myös varsin hyvin, jota foamisiivet ei järkevästi tee, eli tarvittaessa sillä saadaan kyllä se järjestelmäkamerakin taivaalle. Riippuliitimet, jotka kantavat 100+ kg kuormaa, ovat kärkiväliltään n. 10 m... ;-)

varis

Tarviiko noihin FC:tä, saattas olla yks KK2.0 ylimääränenkin. Ehkä joku perussiipi vois olla kevään projekti, pitää keskittyä tohon miniin syksyllä.

zapster

Ei tarvii, mutta jos haluaa niin tottakai voi laittaa.

taski

Juu ilman fc:tä pärjää hyvin. Lennokkiharrastuksen alkumetreillä tein pari siipeä, ja oli minusta paljon helpompia lennättää kuin siiveketraineri. Ja älyttömän hauskoja!

MikeK

David käytti Flitetestissä kk2.0:aa ja OpenAero:a siivessään.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"