Multikopterit.net keskusteluforum

FPV sopiva kokoonpano

Aloittaja bk_t, syyskuu 01, 2014, 02:26:42 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

bk_t

Hei,

Aloitetaan tunnustamalla että olen peukalo keskellä kämmentä, en tiedä mistään mitään, aloittelija lentävien koptereiden kanssa (kaukosäädin kyllä lentää ihan hyvin jos telkkarissa on huono peli ;) ). No, muutama lento Walkeran 350 pro kanssa ja onnistuu kasi-kuvio ja hieman muukin lentäminen, mutta tosiaan aloittelija taso.

Jatketaan sillä että kun nyt kokemusta ja osaamista treenataan tässä syksyn ja talven mittaan niin ajattelin myös syventää harrastusta rakentamalle minin joka sopisi FPV lentoon. Siksi kysyisin teiltä kokeneemmilta jos teillä on aikaa/halua antaa vinkkejä hyvästä set upeista. Lähtökohta on että minulla on valmiiksi muutama osa, nyt vain tarvitsisi ehdotusta runkoon ja muuhun mitä pitäisi tilata (ja mistä). Haluaisin sanoa että raha ei ole ongelma, mutta pyrin pitämään tämän projektin kuitenkin siinä budjetissa ettei nahktatakkiset velkojen perijät katko luita ;)

Eli se mitä löytyy:
-Walkera Devo10 lähetin (tähän tarvitaan siis vastaanotin joka on yhteensopiva, ilmeisesti ei muita vaihtoehtoja kuin Walkera?)
-Fat Shark Predator lasit, ja niiden mukana tullut FPV kamera sekä lähetin.
-iLook+ kamera (onko tämä ok pieneen multiin, vai Mobius hankintaan?)
-Juottokolvi ja hieman tinaa (käyttöä pitää treenata kylläkin)
-Ihan ok laturi, jotain laturikaapeleita valmiiksi.

Jos täältä saisi hyviä neuvoja runkoon, mottoreihin, nopareihin etc jotta saisi kivan kopterin kasaan jolla voisi tulla mukaan vaikka noin 10 vuoden harjoittelun jälkeen Area 51:een olisin kiitollinen :) Mielellään set up joka ei ole liian vaikea semmoiselle jolla ei ole kokemusta vielä kertynyt. Tosin, en minä haasteita muissa projekteissä ole pelännyt ja saanut jopa asiat toimimaan. Joten LadyBirdyä ei tarvite suositella ;)

Kiitokset etukäteen!

MikeK

Katteleppa tuolta oma kalustoni-osiosta. Sieltä löytyy useamman minikuskin setuppeja kuvilla ja kokemuksilla. Mutta iLook on vähän kookas miniin. Yleensä käytetään Mobiusta. Runkoina moni käyttää omatekeleitä, kiinaversioita ja sit ihan kaupallisia, kuten QAV250 tai Blackout.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

aprepo

#2
Helpoimmalla varmasti pääsee kun ostaa jonkin valmiin kitin, kuten vaikka QAV250 tai Blackout, taitaa olla jopa Ready-To-Fly paketteina joissain paikoissa myynnissä (paitsi ei varastossa): http://www.getfpv.com/multi-rotor-frames/qav250-mini-fpv-quad/qav250-mini-fpv-quadcopter-rtf.html

Toisena ääripäänä on sitten dremelöidä itse runkolevyt omien piirustusten mukaan, tilailla osat netistä ja kolvailla systeemi kasaan. Kaikki muut vaihtoehdot on sitten jotain siltä väliltä. Yleensä DIY vaihtoehto on edukkaampi, mutta kestää pitkään rakennella ja kun itse tekee niin saa semmoista kuin tulee. Siihen kannattaa kuitenkin varautua että minien kanssa jossain vaiheessa joutuu korjaushommiin anyway, joten ihan hyvä vaan jos tietää jo siinä vaiheessa miten se on kasaan laitettu.

Periaatteessa homma on aika simppeli. Radio ja vastaanotin sulla on jo, samoin FPV varusteet (vastaanotin, lasit/näyttö, lähetin, kamera). Joten tarvitset ainakin:
- Akun (useampia), n. 1500mAh kokoluokan 3 kennoinen lipo yleensä näissä vehkeissä. (4 kennoinen jos nopari/moottori kestää ja haluaa tehoa)
- Noparit eli ESC:t, joissa mielellään SimonK softa. Virrankestoa saa olla 10-15 ampeeria vähintään, painoa mahd. vähän
- Moottorit, joku RCTimer 2300kv todettu ihan ok moottoreiksi, muita vastaavasta kv luokassa olevia on tuolla "mikä moottori miniin" threadissa
- Kopterin sydän, eli Flight Controller, KK2.x on helppo säätää kentällä mutta Naze32 taitaa olla suositumpi mineissä, vaatii tietokoneen USB piuhalla säätämiseen, softa on ilmainen
- Jokin, mikä pitää moottorit riittävän etäällä toisistaan ja muutkin kamat kyydissä mukana, eli runko. Hinnan ja mieltymyksen mukaan, Blackout 100 taalaa, HK:n mini 250 taitaa olla jotain 15 taalaa tai vaikka kasailee rimoista. Eroina on mm. kestävyys, työn määrä, hinta jne. Banggood, aliexpress, ebay, näiden kautta saa edullisia runkoja kiinasta jos ei halua maksaa Blackoutin hintoja, mutta hyvä muistaa että ne ei ole samaa laatua.
- Kamera, jolla nauhoittaa lentoa, jos haluat sitä jälkeen päin ihastella. Mobius, 808 #16, gopro, n+1 go-pro kloonia, näitähän on. Kannattaa muistaa että mineillä paino on kriittistä, 50g tuntuu jo kopterissa. Vähempi aina parempi. Toki voit nauhoittaa vastaanotinpäässä fpv kuvaakin.
- Potkureita. Riippuen rungosta 5 tai 6 tuumaiset, ihan sen mukaan miten mahtuu pyörimään. Isompi potkuri ottaa moottorista enemmän tehoja ja yleensä tarjoaa myös vähän pidemmän lentoajan. Potkurien nousu on yleensä luokkaa 3 tai 4, eli 5x3, 5x4, 6x3, 6x4... Isompi nousu = enemmän tehoa moottorista jne. Muoviset halvempia, hajoo helpommin, hiilariset kalliimpia, nekin hajoo mutta ei niin helposti (paitsi kivissä)... Niitä kuitenkin kuluu paljon (lue: pari muovipotkuria per lento mulla), joten kannattaa hankkia useampi setti kerralla, varsinkin kun niitä yleensä joutuu tilaamaan kauempaa.
- Johtoja, liittimiä, muuta sälää. Ainakin servopiuhoja jotta saa vastarin ja FC:n kii toisiinsa, lisäksi virtapiuhaa, liittimet akuille, iso kasa nippusiteitä, kutistesukkaa, akkuliittimiä,....
- Työkaluja, kuten kuusiokoloavaimia, ruuvareita, sivuleikkurit, prop balancer, näitä tulee yleensä hankittua sitä mukaa kun jotain tarttee ja sopivasti nettitilaukseen mahtuu samoilla postikuluilla :)
"Ei tää kulje kovempaa!"

bk_t

Kiitokset vastauksista. Nyt tuli jo paniikki hommaamaan uutta, prkl walkera sekosi järven yllä ja hienosti upposi keskeltä sitä. No, kantapään kautta oppii. Ensihoitoon meni tämä tilaukseen http://electronicarc.com/catalogo/product_info.php?cPath=156&products_id=1034&osCsid=1cdabe93ae4e602b756970e73b66d72b . Tähän nyt nopea kysymys, mikä olisi hyvä vastari walkera devo10 lähettimelle tähän kokoonpanoon, ja mitä akkuja kannattaa hankkia? FPV kamat menee nyt tähän, eli jotain muuta mitä pitäisi miettiä?


zapster

15A esci kuulostaa aika pieneltä, pyörittelisin ecalcilla setuppia, varsinki kameroiden yms. paino kannattaa ottaa huomioon. Noi jalat ei sitten kestä kovaa laskeutumista.

aprepo

#5
Kannattaa huomata että tuo ei varsinaisesti ole mini, vaan 450 kokoluokan härveli. Ei sillä etteikö se FPV lentämiseen olisi just passeli, mutta kun oli tuossa alussa mineistä puhe. Noista jaloista on hyötyä oikeastaan vain jos asennat siihen kameran ja gimbalin rungon alapuolelle, muuten kannattaa jättää varmaan pois, tuossa on moottorien alla lyhkäset jalat joiden pitäisi pystyä pitämään runko irti maasta. 15A kuulostaa minustakin melko pieneltä tuon kokoiselle, mutta tuo on DJI kamaa kaikki ja tuota myydään juuri tuolla setillä, joten luottaisin siihen että ne toimii yhteen hyvin.

Walkera ei itselleni ole yhtään tuttu ohjain, mutta sitä näköjään myydään bundlena tuon RX1002 vastarin kanssa, joten mikäjottei sellainen, kanavia ainakin riittää, 10 kpl näköjään.
http://www.myrcmart.com/walkera-devo-rx1002-24ghz-10ch-receiver-p-4726.html

Veden päällä lentäminen on kyllä melko hermoja repivää hommaa, itse en ole vielä uskaltautunut kuin korkeintaan vähän rantaviivaa pitkin lentelemään kerran :) Saan sydämentykytyksiä jo isommista lätäköistäkin :D

EDIT: Tuon kokoamiseen on melko hyvä video saatavilla:

https://www.youtube.com/watch?v=H_Rvi7xQLdw
"Ei tää kulje kovempaa!"

bk_t

Juu, mini vielä tulossa kunhan löydän oikean. Tämä 450 tuli nyt extra projektiksi. Ehkäpä ihan hyvä treeni siihen minin kokoamiseen. Gimbal ja kamera tulee myöhemmin. Itseasiassa tutkin hiema enemmän tuota Mobiusta. Ainakin videoiden perusteella saa ihan hyvää kuvaa.

Veden päällä lentäminen jää minullekkin toistaiseksi pois :) Jospa tuo joskus jää ongen koukkuun kiinni niin saapa ainakin ihan kivan videon hienoista näkymistä ja kivasta torppauksesta :)

MikeK

Eilen vihdoin taivuin ja ostin gopro:n. Mobiuksen paino virtamodilla 35g ja gopro:n 47g ilman akkua. Ei paha paino ollenkaan. Tänään kameran kiinnittelyn pähkäilyä ja virrat tulee suoraan videolähettimestä.
"Eikö kukaan tosiaan lennä multia enää muuten ku rilleillä?"

bk_t

#8
Mikäköhän olisi hyvä telemetria moduuli tähän F450 projektiin? Lähinnä korkeus/nopeus/virta tiedot kiinnostaa. Devo 10 saa ainakin nuo virtatiedot, mutta mikä sopisi set up:iin missä on Naza M-Lite sekä RX1002 vastari ja Fatsharkin camera?

Toinen kysymys olisi mitä ja mistä sopivat akut liittimineen, latauskaapeleineen ja sopiva johto runkoon?

E: Ohjekirjassa mainitaan liimasta "Install screws by appropriate force to prevent breaking threads. Use adequate screw glue for installing screws." Olisiko Loctite "Super Attack Universal" sopiva? Tämää skis jalkojen ruuvaamiseen pohjalevyyn.

E2: Telemetria tilattuna https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F43280%5F%5FHobbyKing%5FTiny%5FOSD%5FIII%5Fw%5F10Hz%5FGPS%5Fand%5F80A%5FCurrent%5Fsensor%5F.html sekä akut liittimineen

bk_t

Tähän vielä Mobius tilattu. Tarviiko jotain vaimennukseen? Gimbalit jää suosiolla pois


Petsku

Riippuu kuinka hyvin moottorit ja propellit on tasapainossa että tuleeko jelloa kuvaan vai ei :) Mutta lateksi foami auttaa jo paljon https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__26456__Anti_Vibration_Foam_White_Latex_Foam_.html

aprepo

Tasapainotus tosiaan merkkaa eniten. Itselläni oli framen mukana kameran kiinnityslevy jossa vaimennuskumeina tällaiset: https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__40603__Vibration_Damping_Ball_65g_Bag_of_8_.html

Ihan hyvin toimi, ei ollenkaan jelloa. Mutta sitten hävisi osa kumeista ja laitoin kameran gummareilla ja velcrolla suoraan runkoon kiinni eikä se juurikaan siinä tunnu tärisevän, käytännössä sama kuvan laatu. Tuli noita kumejakin lisää, mutta saapa nähdä noinkohan viitsin edes laittaa paikalleen, kun näinkin toimii. Kuvauskäytössä toki kaikki vaimennukset, mutta minillä oo niin tarkkaa.
"Ei tää kulje kovempaa!"

Nemo

#12
Heh, osui silmään tuollaiset http://www.oculusvr.com/rift/

Saiskohan noihin jollain konstilla kuvan vastaanottimesta?  ;D Fov 100-astetta..

JoniP

Näyttäis jo testattu Trondheimin yliopiston toimesta Phantomilla. Olisi kiva tietää ero esim. Fatsharkkeihin.

http://youtu.be/ANSjwWomIJ8

bk_t

Nyt on sitten pari 250 runkoa tilattua. Ja hieman lisähärpäkkeitä. Toivottavasti 10 potkurisettiä Gemfan 5x3 riittää edes hetkeksi. FC:ksi tuli CCD3 open pilot. kai ihan ok? Mietinässä vielä APM 2.6 tai HK versio HK2.7 missä olisi OSD, GPS ja muuta kivaa. Tosin en taida ainakaan GPS:ää tarvita, mutta OSD voisi olla ihan hyvä. Onko mielipiteitä hyvästä FC:stä? Kokemusta on suht vähän joten saa olla miellään helposti hallittavissa oleva. Eli joku stabimode joka pitää härpäkkeen pystyssä vaikka ohjaaja menettää kontrollin :)

Kunhan kamat saapuu ja saan kasattua niin kyselen varmaan lisää. Ja olisi mukavaa joskus kun ehtii lähteä teikäläisten mukaan lentään. Itse katselin jo aika kivaa paikkaa Uutelassa (Vuosaari). Area 51 toki, mutta on hemmetin kaukana ;)