Multikopterit.net keskusteluforum

Radio hankinnassa, hyvät perus mallit?

Aloittaja hamatiju, syyskuu 13, 2015, 06:06:01 IP

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hamatiju

Kaipaisin suosituksia hyvistä perus radioista, aikaisemmat kokemukset ovat kunkun orange radio ja nyt devo10.
Suoraan sanottuna devo10 on ollut pettymys.

Kaipaan radiolta ~10 kanavaa ja pitkää kantamaa, itse olen katsellut frsky taranis plus:aa.

VilleN

Tällä hetkellä taitaa Taranis olla se paras vaihtoehto tuossa hintaluokassa. Itse en ainakaan ole katunut hetkeäkään kun 5ch halppis mankan vaihdoin Taranikseen :)

mikkox9x

Joo o, Taranis. Veikkaan ettet muita suostuksia saakkaan  :). Helppo ja monipuolinen radio. Itse ainakin tyytyväinen, enkä oo pahaa sanaa kuullut.

Kantama lienee teoriassa kilometrin luokkaa, tai noi vastarit lupaa, että  Full Range (>1.5km). Mutta hyvä tietty vähän kriittisesti suhtautua ja varovaisesti testata, jos jotain matkaennätyksiä yrittää. On kai noilla vedelty antenninvaihdoilla melkosia matkoja.

Ves@

Taraniksella menee kilometri heittämällä ihan perus pikku vastarilla, kattoo vaan ettei antenni jää rungon varjoon yms.
Go4: 40632km
DjiFly: 8620km
Autel: 2055km

FIN-RP-5836XXX

-Phantom 4 Pro, Mavic 2 Pro/Zoom, Pro/Platinium,
-Mavic 3, Air 2, Air 2s, Air, Mini, Mini2, Mini 3 Pro, Spark, Inspire1, Dji Fpv, Dji Avata
-Autel Evo Lite+ , Evo Nano +
-1000mm Octo, 900mm Y6, 1540mm Heksa
-PowerEgg

hamatiju

Joo, taraniksen varmaan hankin, kotimaassa vaan melko vähän tarjolla, vissiin euro rc ainoa jolla vapaana...

bk_t

Kyllä Taranis on "se" radio. Edullinen, laajennettava ja paljon vastareita. Toki joku Futaba voisi olla laaduukkaampi, mutta Taraniksen hinnalla ei oikein parempaa vastinetta saa. Itse tyytyväinen omaan, vaikka kiinan pojat eivät olleet kokoneet sitä ihan täysin. USB portin jouduin juottamaan itse.

Tilaa ihmeessä suomesta. Takuu asiat hoituu helpommin :) Ja muista että jos sinulla on EU versio, niin vaatii EU versio vastarit. Toki jollain firmwarella pystyy päivittelemään, mutta helpoiten kunhan tilaa kaiken EU:n sisältä.

hamatiju

Nälkä kasvaa yleensä syödessä ;D, mutta jos nyt tyytyisi tosiaan taranikseen, ilmeisesti kannattaa juotokset ja liitokset tarkistaa kuitenkin.

Asiasta enempi tietävät voisivat yrittää valottaa hieman viellä tuota 2,4ghz radioiden tekniikkaa, löytyy erillaisia kirjain yhdistelmä hirviöitä mistä ei ole mitään käsitystä.

Devossa esim. Dsss, futabassa s-fhss ja t-fhss.
Noi nyt esimerkkeinä, löytyy muitakin hirviöitä, onko jotain lyhyttä oppimäärää noiden merkityksistä kun ei nyt jaksa nenä kiinni kirjoissa olla...

Xen

Ootko nyt aivan varma että haluat tietää noista?  ;D  Tieto lisää tuskaa ja tässä tapauksessa lisää myös epävarmuutta toimivuudesta jne  ::)

Erittäin lyhyesti nuo lyhenteet (jotka ovat siis markkinointitermejä) kertovat miten taajuuskaistaa käytetään hyväksi taajuus- ja aikaulottuvuudessa. Tämä on kuitenkin vain yksi osa toimivuutta, etenkin vastareissa on eroja miten signaalia käsittelevät ja lisäksi miten tarkasti/hyvin lähetin tiedon saa liikenteeseen. Kun koko radioketju otetaan huomioon, teknisesti parhaat radiolinkit löytyvät Futaban FASST:ista ja Jetin Duplexista. Frskyn ACCST on myös hyvä, hintaansa nähden loistava. Muistakin saa hyviä mutta pitää tietää niiden ongelmat, esmes spektrumilla toinen antenneista on vain peilinä eikä aktiivinen kuten yleensä (tämänki ongelman lemon rx onneksi ratkaisee).

Certi

Eipä kannata unohtaa Multiplexiä. MPX toi ensimmäisenä 2,4GHzn (M-Link) radiotekniikan näihin harrastelaitteisiin, telemetrian kera. Tekniikkana "FHSS". Myös SRXL -protokollan (sarjadatana kanavatiedot) luojana MPX oli vuosia sbussia edellä. OK, multiplex ei ole niin tunnettu kopupuolella, mutta toinpas nyt tämän tietoonne :)

FrSky on kyllä hintaisekseen huikea tuote, sekä taranikset että vastarit.

hamatiju

Joo, ehkä parempi kun ei ala opettelemaan noita lyhenne hirviöitä, käytännössä puskaradio kertoo paremmin itselle mikä on hyvä ja mikä ei...
Mutta...silti jos joku osaisi vähän avata devon lyhennettä: dsss?
Mainostavat olevan piitkän kantaman radio, mutta omat kokemukset ei niin hirveästi tätä puolla, ihan ok perus radio, mutta ei omasta mielestä hintaansa nähden nyt niin hyvä kuitenkaan...

peekoo82

Direct Sequence Spread Spectrum DSSS  tarkoittaa että lähettää usealla taajuudella melkein yhtäaikaisesti kuitenkin yhden kanavan sisällä.

Frequency Hopping Spread Spectrum FHSS tarkoittaa että lähettää usealla taajuudella mutta myös hyppii kanavien välillä.(Noin rankasti pelkistettynä.) viisaammat korjatkoon :)

Mulla on toi devo 7 100 mW versio ollut pari vuotta ja helposti menee yli kilsan. Jos pidemmälle yrittää niin 2.4 GHz vehkeet saa unohtaa ja siirtyä 433 MHz:iin.
HMF U580 Pro ,Pixhawk, FPV-romut
FPV250, CC3D, Mini OSD, FPV-romut
FPV250 low hung cc3d, FPV-romut
HK GoDiscover
Devo7 FR, 7" monitori+Quanum DYI goggles
Turnigy 9xr Pro + Orange OpenLRS

Xen

DSSS ei sinällää vielä mitään kerro, se on vain tekniikka vaihdella taajutta jonkin matemaattisen kaavan perusteella ilman mahdollisuutta muuttaa sitä kesken kaiken. Tuotakin voi sitten tehdä niin monella tavalla, devosta ei ole spektrianalyysiä tullut vastaan että miten siinä se lopulta tehdään: montaako kaistaa se käyttää, onko kopioita, purskepituus tms. Ainoa vaikutushan tuolla DSSS/FHSS on häiriösiedon parantaminen ja koko kaistan dutycyclen lasku jotta mahdollisimman moni voisi sitä käyttää. Kantama on lähes yksinomaan sitten kiinni pelkästään lähetintehosta ja vastaanottimen antenneista ja herkkyydestä paitsi jos ympärillä on häiriötä: wlani-tukareita, mikroaaltouunia käynnissä, muita lentäjiä.

Jos Devossa ongelmaa pukkaa, niin rangetesti on ihan ensimmäinen. Siinä pitäisi saada vähintää se askelmäärä mitä manuskassa mainitaan, mieluusti paljon enemmän. Devossa taisi pystyä myös lähetystehoa vaihtamaan, sekin kannattaa tarkistaa. Rikkinäisiä/heikkeneviä lähetinmoduleita on ollut merkistä riippumatta.

Ja sitte yks vaihtoehtoha on vaihtaa deviationtx-softa (http://www.deviationtx.com/) ja ottaa käyttöön diversity dsmx-vastarit (esmes 6ch http://www.lemon-rx.com/shop/index.php?route=product/product&product_id=132 tai satelliittina http://www.lemon-rx.com/shop/index.php?route=product/product&product_id=135).

Aika monesti radiovehkeissä tahtoo käydä että kun kerran luottamuksen menettää vehkeisiin, ei se takaisin tule muutaku vaihtamalla merkkiä  :P

peekoo82

Siinä on tosiaan semmoinen mahdollisuus että oot saanu 10  mw radion. Katos sieltä model menu/ power amplifier että mitä vahvistuksia siellä on? Jos on vaan +5 ja +10 niin taitaa olla 10 mw radio ja softa täytyy päivittää jos haluaa kaikki tehot käyttöön. Rauta on kaikissa devo 10 sama.
HMF U580 Pro ,Pixhawk, FPV-romut
FPV250, CC3D, Mini OSD, FPV-romut
FPV250 low hung cc3d, FPV-romut
HK GoDiscover
Devo7 FR, 7" monitori+Quanum DYI goggles
Turnigy 9xr Pro + Orange OpenLRS

Petsku

Lainaus käyttäjältä: -pauli - lokakuu 25, 2015, 08:51:45 IP
Kaikki täällä tuntuu kehuvan (ja käyttävän) tuota Taranista, mutta miten noi Turnigyn vielä halvemmat radiot? Onko niistä mihinkään? Esim 9X tai 9XR pro?

t: Ensimmäistä kopteriaan kasaava
Taraniksessa on kaikki valmiina. Turnigyyn joudut vielä ostamaan modulin taakse, taraniksessa siis on moduli jo radion sisällä ja toinen paikka radion takana.

Turnigyn jos valitset niin ota tuo xr pro. Telemetriat sun muut saat siihen modaamatta itse radiota (taraniksessa samat ominaisuudet myös).

Taraniksessa paremmat gimbaalit tikuissa ja kompaktimpi koko. Kannattaa käydä jossain hiplaamassa radioita ja kokeilla kumpi on omaan käteen passeli. 9xr on oikeasti iso ei pulpetti mallinen mankka.

Jos nyt pitäis ostaa niin sijoittaisin vähän enemmän ja hankkisin taraniksen.

hamatiju

Taranis tuli taloon, onhan tossa ollut opettelua, perus jutut jo sujuu, mutta on sen verran monipuolinen, että varmasti oon vasta tutustunut jäävuoren huippuun :)

Hyvin tuntuu taranis pelittävän ja vaikka sormi meneekin auuhun välillä niin apuakin saa kiitettävästi foorumilta :D