Lainaus käyttäjältä: Furiosity - joulukuu 08, 2015, 07:54:08 APSmart Mode on saatanan keksintö, jota ei laitteeseen ikinä olisi pitänyt laittaa. Tämä noin niinkuin aloittelijan mielipiteenä.
Smart Mode
Tämä on hyvä moodi kokemattomille lennättäjille
Yuneecin Smart modessa on tosiaan se kiva, että yhdestä kepistä saa säädettyä vehkeen etäisyyttä ohjastajaan, tarvitsematta miettiä miten päin se on. Mutta jos ei vaivaudu opettelemaan lentämistä ilman "apupyöriä" on pian kusessa.
Smart Modeen kuuluu sekin, että kopteri pyrkii säilyttämään suhteellisen asemansa ts. jos ohjaaja (kauko-ohjain) liikkuu, niin koperi liikkuu myös. Tätä toki voi hyödyntäkin kuvauksessa.
Mutta se haitta... suhteellinen aseman säilyttäminen edellyttää, että sekä kopterilla että kauko-ohjaimella GPS paikannus toimii hyvin. Puiden keskellä, myös pienellä aukiolla, tai lähellä rakennusten seinää voi olla katve, jossa yhteys osaan satelliitteja menetetään ja paikannustarkkuus kärsii. Smart Mode tavallaan summaa kahden vastaanottimen paikannusvirheitä ja kopteri voi sen seurauksena ajelehtia metritolkulla. Mikä seinän tai puiden lähellä johtaa siihen, että ohjaajan pitää tarttua puikkoihin törmäyksen estääkseen.
Pahimmillaan GPS voi tippua kokonaan pois päältä (koettu kertaalleen) ja silloin (muistaakseni/ymmärtääkseni) Smart Modekin tippuu pois elii nyt pitää osata lentää. Ihan oikeasti... siitäkin syystä, että ilman GPS apua vehje ei todellakaan pysy paikallaan, vaan on kirjaimellisesti tuulen vietävissä.
Joten syytä on opetella lentämään ilman apupyöriä. Sitten kun tämän osaa, niin Smart Mode itseasiassa tuntuu pelottavalta ja on aiheuttanut allekirjoittaneelle pari läheltäpititilannetta. Smart modessahan on sekin typeryys, ettei kopteri suostu tulemaan 8 m lähemmäksi ohjaajaa, mitä voi pitää melkoisena hätävarjelun liioitteluna. Puolet pienempi turvaetäisyys riittäisi.
Em. toiminnosta johtuen jos vaikka tuot kopterin 3 m päähän itsestäsi ja napsautat Smart moden päälle, niin sehän lähtee heti viipottamaan karkuun, päästäkseen 8 m päähän. Yllätys voi myös olla luvassa, kun kopteria tuodaan "kotiin" akun ollessa loppumassa... miksi se ei suostu laskeutumaan alemmas?
Smart Modea voi hyödyntään turvallisen korkealle nostetun kopterin "taluttamiseen" ja sen avulla on helppoa ottaa 360° selfie pyörittämällä kopteria ohjaajan ympäri, mutta siinä ne järkevät käyttötarkoitukset on. Nousu ja lasku pitää aina hoitaa Angle moodissa, just näiden typerien etäisyysrajoitusten vuoksi.
Tässä on kyselty myös lentämisestä pelkän näytön turvin. En suosittele. Ensinnäkin sehän on kiellettyä, näitä vehkeitä pitäisi aina lentää näköyhteydellä. Toinen ongelma liittyy siihen, mitä tehdään, kun videolinkki katkeaa.
Videolinkki ei katkea, jos kopteriin on näköyhteys. Mutta se voi katketa, kun kopteri on (pelkästään näyttöä tuijotettaessa) lennetty tarpeeksi kauas metsän reunan taa tai ison rakennuksen taakse. Ohjaus yleensä vielä toimii videonlinkin katkettua, mutta sehän ei ihan hirveästi lämmitä, jos kuski ei tiedä, miten päin kone on. Joo, kyllä sen sieltä takaisin saa tulemaan return to home toiminnolla + palaa kone takaisin itsestäänkin, jos radiyhteys hukkuu tyystin.
Mutta se paluu onkin ongelma, koska sen aikana kone ei ole hallinnassa. Jos korkeutta ei ole tarpeeksi, niin sehän vetää päin puuta tai mitä vain matkan varrelta sattuu löytymään. Youtubesta löytyy ihan riittävästi mallisuorituksia, joissa on lähdetty esim kiertämään jotain kivimuodostelmaa tai kirkontornia ja kopterin päästyä sen taa, on radiolinkki katkennut kokonaan, käynnistäen kotiinpaluun suorinta tietä...